Geeft inzicht in
Bij reuma zijn er bepaalde stoffen aanwezig of juist afwezig. In het Bloedonderzoek Basis van Prescan wordt het CRP en urinezuur standaard al gemeten als belangrijke bloedwaarden. Het Bloedonderzoek Reumatologie kan meer duidelijkheid geven.
Goed om te weten: de diagnose reuma is niet uitsluitend op bloedonderzoek gebaseerd. Daarvoor worden ook de klachten, de medische voorgeschiedenis en mogelijk aanvullende beeldvormende onderzoeken, zoals röntgenfoto's of MRI-scans beoordeeld. De diagnose reuma kan de specialist van Prescan op basis van dit bloedonderzoek alleen dus niet vaststellen. Bij reumatische klachten kun je het beste je huisarts en specialist raadplegen.
Het is mogelijk dat een onderzoek leidt tot nevenbevindingen. Voorafgaand aan het onderzoek vraagt Prescan u of u geïnformeerd wil worden over nevenbevindingen waarvoor controles of behandeling mogelijk zijn en nevenbevindingen voor aandoeningen van uw nageslacht. Prescan mag u niet informeren over nevenbevindingen waarvoor geen controles of behandeling mogelijk is (zie NEN 8051-norm voor meer informatie).
Voor meer informatie over preventief medisch onderzoek adviseert Prescan je om kennis te nemen van de volgende onafhankelijk bronnen:
Folder van het KNMG
Website RIVM Gezondheidstesten | RIVM
Bepalingen:
- Bezinking (BSE): meet de snelheid waarmee rode bloedcellen zakken. Een hoge waarde wijst op een ontsteking.
- Ds-DNA: antistoffen tegen het eigen DNA, vaak verhoogd bij lupus (SLE).
- Anti-CCP: antistoffen die vaak bij reumatoïde artritis voorkomen en wijzen op een ernstigere vorm van de ziekte.
- Reumafactor (RF): antistof die vaak bij reuma voorkomt, maar ook bij andere ziektes of gezonde mensen.
- ENA-screen: test die antistoffen zoekt die voorkomen bij auto-immuunziekten zoals lupus en Sjögren.
- HLA-B27: gen dat het risico op ziektes zoals de ziekte van Bechterew verhoogt, maar niet iedereen met dit gen krijgt de ziekte.
Technische beschrijving
Laboratorium-protocol
Het laboratoriumonderzoek bij Prescan wordt uitgevoerd volgens een gestandaardiseerd protocol. De bloedafname intraveneus uitgevoerd, wat betekent dat het bloed via een ader, meestal in de arm, wordt afgenomen. Het verkregen bloed in een buisje met antistollingsmiddel (zoals EDTA) wordt opgevangen.
Dit proces wordt uitgevoerd door ervaren medische assistenten, die ervoor zorgen dat de bloedafname veilig, hygiënisch en zo comfortabel mogelijk verloopt.
De bepalingen die tijdens het laboratoriumonderzoek worden uitgevoerd, zijn:
- Bezinking (BSE)
- Ds-DNA
- Reumafactor (RF)
- ENA-screen
- HLA-B27