Prescan in gesprek met huisarts M. Berghuis.

17 februari 2021 leestijd 4 minuten

Huisarts M. Berghuis onderging onlangs een bodyscan in onze kliniek in Baarn. Prescan ging met hem in gesprek over zijn ervaring en kijk op preventief medisch onderzoek. “Ik denk dat ik het over vijf jaar wel weer zou doen”, aldus Berghuis.

Prescan probeert een bijdrage te leveren aan de gezondheidszorg en mensen hun leven door inzicht te geven in hun eigen lichaam. Het tijdig signaleren van risicofactoren en gezondheidsbedreigende aandoeningen is het speerpunt van Prescan. Door het gebrek aan kennis of ervaring kunnen vooroordelen of verkeerde aannames ontstaan over preventief medisch onderzoek. Prescan biedt huisartsen en andere specialisten uit de reguliere zorg daarom de kans om het zelf te ervaren. De eerste in deze reeks is huisarts M. Berghuis.

Gemengde gevoelens

Berghuis zit al twintig jaar in het medische vak en stond voor zijn bezoek aan Prescan enigszins terughoudend tegenover preventief medisch onderzoek: “Als huisarts ben ik al snel geneigd om naar het kostenplaatje te kijken. Wat als door zo’n scan iets aan het licht komt wat uiteindelijk niks blijkt te zijn? Wat brengt dit voor kosten en emotionele schade met zich mee? Ik denk dat onderschat wordt wat de impact daarvan is.” Anderzijds kan Berghuis zich ook wel voorstellen dat er mensen zijn die behoefte hebben aan een dergelijk onderzoek. “Als je ongerust bent over je gezondheid en de medische stand is wat terughoudend, dan snap ik dat je het heft in eigen handen neemt”, stelt hij.

Je gezond voelen is heel veel waard, los van of je echt gezond bent.
M. Berghuis
Huisarts

Positief verrast

Toch besloot Berghuis op ons aanbod in te gaan. “Ergens ben ik ook wel benieuwd wat mij dit kan opleveren. Je gezond voelen is namelijk heel veel waard, los van of je echt gezond bent. Een scan kan dit gevoel bevestigen, maar ook bedreigen.” Lichtelijk gespannen ging Berghuis onder de scanner en doorliep hij het traject. “Wat als ze toch wat vinden”, begon hij zich af te vragen. “Gelukkig werd er niks ernstigs gevonden en verliep het onderzoek snel. Ook de bijhorende uitleg van zowel de medewerkers als de medische specialisten was duidelijk en goed.” Na afloop gaf hij dan ook aan positief verrast te zijn. “Het is een moderne en comfortabele plek en de klantvriendelijkheid is hoog. Bovendien geef je op een andere manier aandacht aan jezelf en aan je lichaam dan normaal.”

Confronterend

In eerste instantie dacht Berghuis dan ook dat er na de scan niet zoveel veranderd was, maar na een aantal dagen begon de bevestiging dat alles goed zit toch bij hem te landen. “Het is prettig om te weten dat ik gezond ben, misschien zit ik hierdoor zelfs wel wat lekkerder in mijn vel de afgelopen dagen”, concludeert hij voorzichtig. Daarnaast hebben de inzichten van het onderzoek Berghuis aan het denken gezet. Zo schrok hij van de hoeveelheid visceraal vet die te zien was op de scan: “Dit heeft echt impact op mij gehad. Op deze manier had ik de binnenkant van mijn eigen lichaam nog niet eerder gezien. Hierdoor wordt het ineens tastbaar en gaat het veel meer leven dan dat je alleen cijfertjes krijgt te zien.” Daarnaast werd hij door de cardioloog van Prescan gewezen op zijn ietwat hoge cholesterolwaarden. “Door deze confrontatie ga ik wel wat meer op mijn voeding letten. Minder snoepen, meer vegetarisch, en de roomboter gaat de deur uit. Ik sluit niet uit dat ik over vijf jaar weer preventief een scan laat doen.”

De combinatie van reguliere en preventieve zorg kan ik wel begrijpen.
M. Berghuis
Huisarts

Het belang van preventie

“Preventief medisch onderzoek is een interessant fenomeen, het staat eigenlijk haaks op wat huisartsen dagelijks doen. Wij gaan pas handelen als er aantoonbare klachten zijn en doen de diagnostiek als dit nodig is”, licht Berghuis toe. “Hulpverlenen bij preventief werk lijkt mij minder bevredigend dan in de reguliere zorg waar je mensen met klachten daadwerkelijk helpt. Desondanks vind ik het goed dat ook deze vorm van hulpverlening bestaat en dat het belang van preventie op deze wijze wordt erkend.” Dat er artsen zijn die de reguliere en preventieve zorg in hun werk combineren kan Berghuis dus wel begrijpen. “Mocht ik patiënten of mensen in mijn omgeving hebben die ongerust zijn over hun gezondheid, dan zal ik ze nu wel doorverwijzen naar Prescan. Preventief medisch onderzoek kan een goede oplossing zijn voor mensen die denken dat ze iets hebben, maar hier niet uitkomen. Waarom zou je wel geld uitgeven aan een nieuwe auto, maar niet aan je lijf?”

In één dag inzicht in je gezondheid?

Een bodyscan - ook wel bekend als health check of total body scan - is een preventief medisch onderzoek, met als doel het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. Niet alle risicofactoren zijn op een MRI-scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek. Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in je gezondheid.

Bodyscan overzicht

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.