Als MRI-laborant is Jordi Jansen verantwoordelijk voor het uitvoeren van MRI-scans en het bedienen van de MRI-scanner. De meeste scans die hij uitvoert zijn bodyscans, bestaande uit vijf gerichte MRI-scans: schedel en hersenen, halsvaten, borstkas, boven- en onderbuik. Dit zijn diverse reguliere scanprotocollen achter elkaar, dus scans in meerdere series en verschillende richtingen die uiteindelijk een gedetailleerd overzicht geven. Daarnaast scant Jordi ook gerichte delen van het lichaam, bijvoorbeeld in het geval van klachten. De meest voorkomende gerichte MRI-scans bij Prescan zijn die van de knie, rug en heupen.
Naast het afnemen van de MRI-scan vindt Jansen het ook fijn dat hij bij Prescan een belangrijke rol kan spelen bij het begeleiden van cliënten. “We rekenen, afhankelijk van de soort scan, gemiddeld een uur per cliënt waarvan de scan ongeveer driekwartier duurt. Hierdoor heb je voldoende tijd voor persoonlijk contact en ontstaat er binding met de cliënt. Ook heb ik zodoende de ruimte om de cliënt goed te begeleiden tijdens het maken van de MRI-scan.”
Nieuwe MRI-scanners
Sinds zijn aantreden heeft Jansen gemerkt dat Prescan blijft innoveren. Bijvoorbeeld middels de komst van nieuwe MRI-scanners en een samenwerking met Andros Mannenkliniek en het Radboudumc. “Recentelijk zijn er twee nieuwe MRI-scanners geplaatst bij Prescan: de MAGNETOM Sola en Vida. De scanners zijn allebei van hoge kwaliteit en prettig om mee te werken. Ze hebben bijvoorbeeld een bredere tunnel, spiegels en bieden de mogelijkheid tot het luisteren van muziek wat de beleving voor de cliënt kan bevorderen. Tevens vind ik de ruimte waarin de scanner staat zeer professioneel, comfortabel en minder klinisch dan in een ziekenhuis. Cliënten zijn bij ons echt op hun gemak tijdens het scannen.”
Jansen is erg te spreken over de kwaliteit van de nieuwe scanners. “Qua beeldvorming zijn beide scanners erg goed en maken ze beelden van zeer hoge resolutie en kwaliteit. Prescan werkt sinds kort ook samen met Andros Mannenkliniek, waarbij de specialistische MRI-scanners goed van pas komen." Om zich voor te bereiden op deze samenwerking volgde Jansen een opleiding bij het Radboudumc, zodat hij de dynamische scans (bestaande uit een scan en tegelijkertijd toedienen van contrastvloeistof) kan afnemen bij Andros cliënten. Hij is erg positief over de samenwerking: “We hebben korte lijnen met Andros en het Radboudumc, daardoor kunnen we makkelijk schakelen wat betreft de beste scanprotocollen en kwaliteit van de beelden.”
“Qua beeldvorming zijn beide scanners erg goed en maken ze beelden van zeer hoge resolutie en kwaliteit. We hebben korte lijnen met Andros en het Radboudumc, daardoor kunnen we makkelijk schakelen wat betreft de beste scanprotocollen en kwaliteit van de beelden.”
Ruimte voor persoonlijke begeleiding
De nieuwe MRI-scanners van Prescan zijn niet alleen voor medisch specialisten fijn om mee te werken. Ook cliënten van Prescan zijn zeer te spreken over de nieuwe MRI-scanners van Prescan. “Veel cliënten die eerder bij ons zijn geweest ervaren de nieuwe MRI-scanner als verbetering, omdat deze tunnels breder en lichter zijn. Er zit ook goede ventilatie in, waardoor cliënten de scanners als meer open ervaren.” Ook voor cliënten met claustrofobie zijn de nieuwe scanners van Prescan een uitkomst, maar het blijft belangrijk om deze cliënten goed te begeleiden tijdens het afnemen van de MRI-scan. Bij cliënten die claustrofobisch zijn voegt Jansen soms wat extra pauzes toe tijdens het maken van de MRI-scans. Dit geeft hem de mogelijkheid om deze cliënten beter te begeleiden. “Het is een uitdaging, maar het geeft veel voldoening als het me toch lukt om een claustrofobische cliënt naar tevredenheid te scannen dankzij goede begeleiding. Ik ben blij dat ik daar bij Prescan de tijd voor kan nemen.”
Wat Jordi ook prettig vindt aan zijn werk bij Prescan, is dat hij werkt met (vaak gezonde) cliënten die zelf voor een preventieve MRI-scan kiezen. “Dat is een heel andere manier van omgang dan bij patiënten in een ziekenhuis, want cliënten van Prescan kiezen er zelf voor om een MRI-scan te ondergaan. Hierdoor heb je een andere relatie met de cliënt en ben je zelf ook echt gefocust op het verlenen van goede service. Je wilt graag dat cliënten met een tevreden gevoel naar huis gaan”.
Uiteraard staan cliënten van Prescan er niet alleen voor als er wel een bevinding wordt gedaan. De scans die gemaakt worden door Jansen en de radioloog gaan in een dergelijk geval, in overleg met de cliënt, naar één van de samenwerkingspartners van Prescan. Dat zijn hoog aangeschreven ziekenhuizen en klinieken. “Het is fijn om vanuit hen te horen dat de MRI-beelden die ik heb gemaakt als zeer deskundig worden beoordeeld. Hierdoor kan de cliënt eenvoudig en snel verder in de reguliere zorg voor verdere diagnostisering en eventuele behandeling”, aldus Jansen.
Daarnaast waren de sfeer en het team bij Prescan doorslaggevend voor Jansen zijn keuze om bij Prescan te gaan werken. “We kunnen ons met een klein team focussen op de beste cliëntzorg en -beleving. Dat is anders dan wat ik gewend was vanuit de reguliere zorg”. Bovendien investeert Prescan in innovatie en techniek. Prescan heeft de ambitie om een center of excellence te worden. “Bij Prescan streven wij structureel naar de beste apparatuur en cliëntbeleving, zodat de cliënt onze toewijding ervaart. Ik vind het mooi om deel uit te maken van deze ambitie.”
In één dag inzicht in je gezondheid?
Een bodyscan - ook wel bekend als health check of total body scan - is een preventief medisch onderzoek. Het doel van preventief medisch onderzoek is het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Preventief medisch onderzoek kan door middel van een bodyscan, bestaande uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. Niet alle risicofactoren zijn op een MRI-scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek. Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in je gezondheid.