Eiwitrijk
Het antwoord op de vraag of een ei gezond is, kan heel kort zijn. Namelijk: Ja. Wel is het belangrijk om het met mate te eten. Net zoals alle andere voedingsmiddelen. variatie is belangrijk.
Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van een ei ligt eigenlijk wel een beetje voor de hand. Een ei is namelijk een ontzettend makkelijke manier om eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten hebben we nodig voor het op peil houden en opbouwen van spiermassa en het is ook nog eens een caloriearm en het verzadigd. Hierdoor is een ei een perfect voedzaam tussendoortje.
Ei als vleesvervanger
Naast veel eiwitten bevat een ei ook veel vitaminen. Het bevat onder andere vitamine B12. Dit is een vitamine die zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt ervoor het zenuwstelsel goed functioneert. Mensen die vegetarisch zijn of weinig vlees of vis eten kunnen een tekort aan vitamine B12 opbouwen. Bij een tekort aan vitamine B12 kan er bloedarmoede, vermoeidheid of geheugenverlies ontstaan. Een ei kan dus al een goede vlees of visvervanger dienen.
Ijzer
Ook ijzer is een stof die veel voorkomt in eieren. Ijzer is een mineraal dat bijdraagt aan een goede weerstand en een goede werking van ons immuunsysteem. Het helpt met het vervoeren van zuurstof in ons bloed waardoor spieren en organen optimaal kunnen functioneren.
Overige voedingswaarden
Naast eitwitten, vitamine B12 en ijzer bevat een ei ook mineralen zoals kalium, calcium, natrium en fosfor en vitamines zoals vitamine A, B1, B2, B6, biotine, D en vitamine E.
Elke dag een ei eten?
Naast alle positieve stoffen in eieren maken toch veel mensen zich zorgen om het cholesterol in eieren. Want is het wel zo gezond om elke dag een ei te eten ondanks de vele vitaminen en mineralen? Het cholesterol in eieren bevind zich vooral in de eidooier, het gele gedeelte van het ei. Belangrijk om te weten is dat niet alleen cholesterol in voeding meespeelt bij een verhoogd bloedcholesterolgehalte, maar dan verzadigd vet nog een grotere uitwerking heeft op het risico voor hart- en vaatziekten. Een ei bestaat uit ongeveer tweederde onverzadigde, goede, vetten en de rest uit verzadigde vetten.
Maar hoeveel eieren kan ik dan eten voordat het ongezond wordt? Het advies van het voedingscentrum ligt op ongeveer 2 tot 3 eieren per week. Een vegetariër kan er iets meer eten, zo’n 3 tot 4 per week.