De 5 verschillen tussen een MRI-scan en CT-scan

20 maart 2022 leestijd 4 minuten

Wanneer medisch specialisten in het lichaam van iemand willen kijken, dan kan dat onder andere door middel van een MRI- of CT-scan. Er wordt bij beide scans een dwarsdoorsnede van het lichaam gemaakt. Met behulp van deze scans kan een medisch specialist beoordelen wat er aan de hand kan zijn. Toch is er een verschil tussen beide manieren van scannen. In deze blog vertellen we je de grootste verschillen tussen een MRI-scan en CT-scan.

1. Ring vs. tunnel

Het uiterlijk van een CT-scanner en MRI-scanner lijken veel op elkaar. Toch is er een groot verschil. Bij een CT-scanner is er sprake van een ring waar je doorheen wordt geschoven. Bij een MRI-scanner wordt je in een tunnel geschoven. Mensen die last hebben van claustrofobie kunnen moeite hebben met een MRI-scan. Maar het is niet onmogelijk om met claustrofobie een MRI-scan te ondergaan. Radioloog Cristina Dowling heeft een aantal tips op een rijtje gezet om rustig te blijven tijdens een MRI-scan.

2. Geluid

Het geluid is ook een groot verschil tussen een MRI-scan en een CT-scan. Een CT-scanner maakt, in tegenstelling tot een MRI-scanner, geen lawaai. Tijdens een MRI-scanner is er wel geluid te horen. Je krijgt dan ook een koptelefoon op, eventueel met (je favoriete) muziek, die ervoor zorgt dat het harde tikkende geluid als rustiger wordt ervaren tijdens het onderzoek.

3. Tijd

Een CT-scan gaat over het algemeen wat sneller dan een MRI-scan. Een CT-scan duurt meestal 5 tot 15 minuten, terwijl een MRI-scan wel tot een halfuur of langer kan duren. Om die reden wordt er bij spoed vaak gekozen voor een CT-scan. Een MRI-scan geeft een meer gedetailleerd beeld weer van onder andere weefsels. De situatie kan dus bepalend zijn voor welke scan methode er gekozen wordt.


4. Weke delen

Op een MRI-scan zijn de delen in het lichaam die waterstofatomen bevatten beter zichtbaar dan delen die deze atomen niet bevatten. Weefsel en organen bevatten meer water dan botten en zijn daarom beter zichtbaar op een MRI-scan. Op een MRI-scan zijn de hersenen, het hart, ruggenmerg, zenuwen, spieren, pezen en organen in de buik over het algemeen goed in beeld te brengen. Op een CT-scan zijn de hersenen, (slag)aders, longen, buikorganen en botten goed zichtbaar.

5. Röntgenstraling vs. magnetisch veld

Het laatste grote verschil tussen beide apparaten is dat een CT-scanner gebruik maakt van röntgenstraling en een MRI-scanner van radiogolven en een sterk magnetisch veld. Door het sterke magnetische veld van de MRI-scanner is het daarom ook belangrijk dat er geen metalen onderdelen mee de scanner in worden genomen. Denk aan ritsen aan kleding, beugels in een BH, piercings of metaal in het lichaam. Deze metalen onderdelen kunnen door de magnetische kracht verplaatsen of ontregeld raken. Het magnetische veld is verder niet schadelijk voor het lichaam. Dit is ook de belangrijkste reden waarom we bij Prescan kiezen voor een MRI-scan en niet voor een CT-scan. We willen je niet onnodig blootstellen aan röntgenstraling. Bij een CT-scan wordt ook meer röntgenstraling gebruikt dan bij een röntgenfoto. Die straling zorgt ervoor dat artsen vaak alleen voor een CT-scan kiezen als het echt niet anders kan.

Bij Prescan voeren wij uitsluitend MRI-scans uit. Deze kun je vinden in ons Basis, Plus of Excellent pakket. Daarnaast voeren wij ook gerichte MRI-scans uit.

Hier vind je wat bij Prescan tijdens een preventief gezondheidsonderzoek niet zichtbaar is.

Snel inzicht in de status van jouw gezondheid.

Een bodyscan - ook wel bekend als health check of total body scan - is een preventief medisch gezondheidsonderzoek, met als doel het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. Niet alle risicofactoren zijn op een MRI-scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek. Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in je gezondheid.

bekijk onze onderzoekspakketten

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.