Hoe ontstaat claustrofobie?
Claustrofobie is niet zeldzaam: er zijn duizenden mensen die angstig worden wanneer ze zich in een kleine of afgesloten ruimte bevinden. Die angst ontstaat vaak door een traumatische gebeurtenis in het verleden. Is er ooit iets vervelends gebeurd in een kleine ruimte, dan komt dat nare gevoel elke keer terug wanneer je in een vergelijkbare situatie komt. Je raakt in paniek, gaat zweten en trillen, kunt hartkloppingen krijgen, duizelig worden en gaan hyperventileren. Geen pretje…
MRI-scan met claustrofobie
Je kunt je voorstellen dat mensen met claustrofobie veel moeite hebben om in een MRI-scanner te gaan liggen. Toch hoeft zo’n onderzoek geen probleem te zijn, als je maar de juiste maatregelen treft. Cristina Dowling, radioloog bij Prescan, heeft 7 tips voor je waarmee je zonder stress zo’n onderzoek kunt ondergaan.
1. Kies voor een ruime MRI-scanner
Hoe ruimer en lichter de MRI-scanner, hoe minder last je hebt van een opgesloten gevoel. Bij Prescan is die tunnel maar liefst 70 centimeter breed en open aan hoofd- en voeteneinde. Ledverlichting zorgt voor een aangename sfeer. De ventilator geeft een aangenaam windje, waardoor je de scanner als meer open ervaart. Via een spiegel kun je naar buiten kijken en zien wat er aan het voeteneinde gebeurt. Ook dat draagt bij aan een ruimtelijk gevoel.
2. Hou de controle
Angst om de controle te verliezen speelt een grote rol bij claustrofobie. Daarom krijg je een belletje in je hand tijdens het scannen. Daarop kun je drukken wanneer je tijdens de scan paniek voelt opkomen. De laborant komt dan direct om je gerust te stellen. We kunnen tussendoor extra pauzes inlassen. En als dat nodig is, kun je direct uit de scanner gehaald worden. Zo hou je dus zelf de controle.
3. Luister naar je lievelingsmuziek
Een MRI doet geen pijn; sterker nog: je voelt er niets van. Wel maakt het apparaat behoorlijk wat herrie. Maak je daarover geen zorgen, we beschermen je oren goed met oordopjes. Ook kun je een koptelefoon dragen waarmee je naar muziek kunt luisteren. Dat zorgt voor afleiding zodat je de MRI-scan ontspannen kunt ondergaan.
Een bodyscan geeft direct inzicht in je gezondheid. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen.
4. Slik een kalmerend pilletje
Een kalmerend tabletje kan helpen om rustig te blijven tijdens het onderzoek. Vraag je huisarts om een recept.
5. Neem iemand mee
Voel je je veiliger wanneer je een vertrouwd persoon mee kunt nemen naar de kliniek? Laat het ons van tevoren weten. De persoon die je meeneemt kan niet aanwezig zijn in de MRI-ruimte, maar kan wel bij je blijven tot kort voor de scan en je geruststellen.
6. Bereid je voor
Vaak ben je rustiger als je precies weet wat er gaat gebeuren. Verzamel dus van tevoren informatie over het MRI-onderzoek en lees de voorbereidingen in het portaal. Geef aan de MRI-laborant door dat je het spannend vindt zodat daar rekening mee wordt gehouden. Ook kan de laborant je tijdens het onderzoek informatie geven en vertellen hoever je al bent en hoelang het nog duurt.
7. Kom op tijd
Zorg ervoor dat je op de dag van de scan ruim op tijd aanwezig bent. Zo voorkom je dat je gehaast de MRI in gaat. Hoe rustiger je bent aan het begin, hoe groter de kans dat het lukt om ook rustig te blijven!
Let op:
Wanneer je het MRI onderzoek bij Prescan voortijdig moet afbreken of op het moment zelf er toch van afziet vanwege claustrofobie, vindt er geen restitutie van de onderzoekskosten plaats. Je kunt dan ook niet kosteloos een nieuwe afspraak krijgen.
"Ik liep al langer rond met het idee om rond mijn vijftigste een bodyscan te laten maken. Mijn vader heeft ooit een preventieve operatie voor een aneurysma gehad, daarom werd mij geadviseerd om bij een bepaalde leeftijd een preventieve check te laten doen. De slagaders zijn op zo’n bodyscan heel goed te zien. Daarnaast had ik al een tijdje last van evenwichtsklachten. Dat kon het gevolg zijn van een dichtzittend oor door een verkoudheid, maar die klachten kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Ik wilde uitsluiten of er ergens wat zat.”
Snel terecht
“Ik was al bekend met het concept van Prescan via andere mensen, daarom heb ik niet verder rondgekeken. Ik heb op dinsdag gebeld en kon op zaterdag al terecht voor een Bodyscan Excellent. Lekker snel dus. Dat was fijn, want ik zag er best tegenop. Ik hou niet van kleine ruimtes en het idee in zo’n tunnel te moeten liggen, daar heb ik wel een aantal dagen tegenaan zitten kijken. Maar ik had me voorgenomen om het te doen, dus ik ben er gewoon heen gegaan.”
Naar buiten kijken
“Hoe keurig de begeleiding ook was, ze konden me niet helemaal tot rust brengen. Maar uiteindelijk viel het gelukkig mee. De tunnel is 70 centimeter breed, dat is toch wel te doen. Ook omdat ik niet zo groot ben. We hadden afgesproken om de hoofdscan los te doen van de bodyscan, zodat ik er tussendoor even uit zou kunnen. Bij de bodyscan mocht de hoofdkap ook af, maar die heb ik opgehouden omdat daar een spiegel aanzit zodat je naar buiten kunt kijken, dat is prettig. De herrie vond ik geen punt. Het apparaat maakt een aantal scans achter elkaar, de geluiden komen en gaan volgens een bepaald patroon.”
Keurig geholpen
“Ik kan me voorstellen dat mensen erg tegen de uitslag opzien, maar ik heb me niet zoveel zorgen gemaakt. En dat bleek terecht. ‘Kom je volgend jaar weer?’ werd me gevraagd. Nou, ik wacht nog wat langer. Maar de hele service is prima, ik ben keurig en snel geholpen.”
Snel inzicht in je gezondheid.
Een bodyscan is een preventief medisch onderzoek, met als doel het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in je gezondheid.