Somber in de winter? 6 tips om een winterdip te voorkomen

58 minuten geleden leestijd 3 minuten

Na de feestelijke drukte van december kan januari ineens als een stille en zelfs eenzame maand voelen. Voor sommigen is dit een periode van rust en reflectie, maar anderen ervaren een zogenoemde ‘winterdip’. Ongeveer 8,5% van de Nederlanders kampt met een winterdip. Vrouwen leiden hier vaker onder dan mannen en het kan op elke leeftijd voorkomen.

Wat is een winterdip?

Een winterdip is een seizoensgebonden stemmingsstoornis waarbij iemand zich vaak in de herfst en winter somber en moe voelt. De klachten verdwijnen meestal weer in het voorjaar.

Een winterdip is anders dan een winterdepressie. Bij een winterdip voel je je somber en moe, maar kun je je dagelijkse activiteiten nog uitvoeren. De klachten zijn minder intens en duren korter. Terwijl de klachten van een winterdepressie veel zwaarder zijn en maken het moeilijk om zelfs simpele taken uit te voeren. Deze symptomen houden vaak langer aan.

Veel voorkomende klachten:

  • moe zijn
  • erg somber zijn
  • veel (willen) slapen
  • veel (willen) eten, vooral zoet eten en eten met veel koolhydraten
  • aankomen in gewicht
  • minder zin hebben in het ondernemen van activiteiten
  • minder zin hebben in sociaal contact
I Stock 1304487156

Hoe ontstaat een winterdip?

Bij mensen met een winterdip raakt de biologische klok, ook wel het dag- en nachtritme, in de war. Dit komt doordat er in de donkere maanden minder daglicht is, wat invloed heeft op de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Door een tekort aan licht blijft het lichaam ook overdag melatonine produceren, waardoor iemand zich vermoeid en somber kan voelen.

Tips om een winterdip te voorkomen

Gelukkig kun je zelf veel doen om een winterdip te voorkomen of de symptomen te verminderen. Het sleutelwoord hierbij is verbinding: met anderen, jezelf en een gezonde levensstijl.

1. Blijf sociaal actief

Hoewel je tijdens een winterdip vaak de neiging hebt om je terug te trekken, is contact met anderen erg belangrijk. Praat met familie of vrienden, zelfs als je er weinig zin in hebt. Dit kan je gevoelens van eenzaamheid verminderen. Vind je praten moeilijk? Doe dan samen een activiteit, zoals een bordspel, een museumbezoek of een wandeling.

2. Doe de dingen die je blij maken

Richt je op activiteiten die je energie geven, zoals je favoriete muziek luisteren, creatief bezig zijn of een feelgood-serie kijken. Probeer daarnaast je dagelijkse activiteiten niet te vermijden.

3. Stel haalbare doelen

Door plannen te maken en kleine doelen te stellen, blijf je gemotiveerd. Het geeft je iets om naar uit te kijken en helpt je om minder bezig te zijn met negatieve gevoelens. Zorg wel dat deze doelen haalbaar zijn, zodat je niet ontmoedigd raakt.

4. Wees mild voor jezelf

Een dankbaarsheidsdagboek kan je helpen om je focus te verschuiven naar de positieve dingen in het leven in plaats van de negatieve dingen. Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent, hoe klein het ook lijkt.

5. Zorg voor een gezonde routine

Een vast ritme met voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige beweging is essentieel. In de winter zijn vooral vitamine D, omega-3 en gezonde eiwitten belangrijk. Probeer ook elke dag een half uur naar buiten te gaan om te wandelen of fietsen. Zelfs als het koud, regenachtig of vies weer is! Bewegen helpt een depressieve stemming te verbeteren.

6. Lichttherapie

Lichttherapie kan effectief zijn bij een winterdip. Hierbij zit je dagelijks 10 tot 15 minderen voor een speciale lamp die helder licht uitstraalt. Dit helpt de melatonineproductie te reguleren en je biologische klok weer op orde te krijgen. Neem voor lichttherapie contact op met je huisarts.

I Stock 462530831

Januari hoeft geen sombere maand te zijn. Door actief te blijven, contact te zoeken met anderen en een gezonde levensstijl aan te houden, kun je een winterdip verminderen of zelf voorkomen. Heb je echter symptomen van een winterdepressie? Schakel dan professionele hulp in!

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.