arrow_left_altNaar overzicht

Alles wat je moet weten over een MRI-scan

Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een beeldvormingstechniek die gedetailleerde beelden van de binnenkant van je lichaam maakt. Bij Prescan vinden we het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je een MRI-scan ondergaat. Op deze kennisbankpagina beantwoorden we de meest gestelde vragen over de MRI-scan zodat jij goed voorbereid bent.

Wat is een MRI-scan?

een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een niet-invasieve en pijnloze manier om een driedimensionaal beeld te krijgen van het lichaam. Niet invasief betekend dat er geen operatie nodig is. Door middel van krachtige magneten en radiogolven worden er beelden gemaakt van je organen en weefsels. Een MRI-scan wordt vaak gebruikt om risicofactoren of ziektes op te sporen of om een diagnose te geven of om te monitoren of een behandeling aanslaat.

Hoe werkt een MRI-scan?

MRI-apparaten gebruiken sterke magneten om een krachtig magnetisch veld te maken. Dit magnetische veld zorgt ervoor dat kleine deeltjes in ons lichaam, protonen, zich richten naar dit magnetische veld. Lees hier alles over protonen en een MRI-scan. Daarna wordt er een speciale radiostroom door de persoon in de MRI-scan gestuurd, waardoor de protonen gaan bewegen. Wanneer de radiostroom stopt, stoppen ook de protonen met bewegen en gaan ze terug naar hun oorspronkelijke positie. De MRI-scanner meet de energie die daarbij vrijkomt. 

De tijd die de protonen nodig hebben om weer op hun oorspronkelijke positie te komen en de hoeveelheid energie die ze daarbij vrijgeven, verschillen per soort weefsel. Op die manier kan een arts zien welke soorten weefsels er zijn. Denk aan spieren of aan vet. 

Om een zo scherp mogelijk beeld te krijgen van alle weefsels en organen in het lichaam, is het belangrijk dat je heel stil blijft liggen in de MRI-scan. Anders ontstaat er wazig en onduidelijk beeld. In sommige gevallen kan iemand contrastmiddel toegediend krijgen tijdens een MRI-scan. Dit kan helpen om de protonen sneller te laten bewegen, wat weer zorgt voor een helderder beeld. Bij Prescan maken wij geen gebruik van contrastvloeistof. 

Bron: Magnetic Resonance Imaging (MRI) NIH

Waar wordt een MRI-scan voor gebruikt?

MRI-scanners zijn erg geschikt om niet-botachtige delen of zachte weefsels van het lichaam in beeld te brengen. Een MRI verschilt van een CT omdat er bij een CT gebruik wordt gemaakt van straling. Lees hier meer over de verschillen tussen een MRI-scan en CT-scan. 

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten. Vooral de hersenen,  het ruggenmerg, spieren, ligamenten en pezen zijn veel duidelijke zichtbaar op een MRI-scan dan op een röntgenfoto of op een CT-scan. Dit is de reden waarom een MRI vaak wordt gebruikt om blessures in gewrichten in beeld te brengen. Denk aan schouder- of knieblessures. Bekijk de onderzoekspagina's van de onderzoeken bij Prescan om precies te zien wat je wel of niet kunt zien bij elk onderzoek.

Bron: Magnetic Resonance Imaging (MRI) NIH

Zijn er risico's bij een MRI-scan?

Hoewel de MRI geen gebruikt maakt van straling zoals bij een CT-scan of röntgenfoto, maakt de MRI wel gebruik van een sterk magnetisch veld. Dit veld is groter dan alleen de machine. Het veld heeft groot effect op voorwerpen van ijzer, sommige staalsoorten en andere magnetische objecten. het is zo sterk dat het zelfs een rolstoel door de kamer kan laten slingeren. Mensen die een MRI-onderzoek ondergaan moeten dan ook hun arts op de hoogte brengen van enige vormen van metaal in het lichaam.

Naast het magnetische veld moet er met de volgende dingen rekening worden gehouden tijdens een MRI-scan:

  • Geluid: Een MRI-scan maakt hard geluid. Deze worden vaak omschreven als bonkend. Je krijgt tijdens je MRI-scan dan ook gehoorbescherming op zodat het onderzoek aangenamer wordt. 
  • Zenuwstimulatie: Tijdens het scannen kun je soms een tintelend gevoel krijgen in de delen van het lichaam die gescand worden. Dit heeft te maken met de snel wisselende velden in de MRI. 
  • Claustrofobie: Mensen met claustrofobie kunnen het lastig vinden om een MRI-scan te ondergaan. Dit heeft er mee te maken dat de ruimte erg benauwend voelt. Er bestaan open MRI-scanners waarbij de MRI aan de zijkant open is. Het bestaat dan niet uit de standaard buis. Bij Prescan hebben we geen open MRI-scanner. Wil je meer lezen over Claustrofobie en een MRI-scan? Klik dan hier.

Bron: Magnetic Resonance Imaging (MRI) NIH

Welke MRI-onderzoeken zijn er mogelijk bij Prescan?

Bij Prescan zijn verschillende MRI-onderzoeken mogelijk. Hieronder een overzicht:

Hoe kun je je voorbereiden op een MRI-scan?

  • Kleding en accessoires: Draag comfortabele kleding zonder metalen onderdelen, zoals ritsen of knopen. Verwijder ook sieraden, horloges en andere metalen voorwerpen.
  • Metalen voorwerpen en implantaten: Informeer van tevoren over eventuele metalen implantaten, pacemakers, piercings, protheses of andere medische apparaten in uw lichaam. MRI's gebruiken sterke magneten, en sommige metalen kunnen de scan verstoren of zelfs gevaarlijk zijn.
  • Eten en drinken: Meestal zijn er geen specifieke dieetbeperkingen voor een MRI-scan, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn om een paar uur van tevoren niet te eten of te drinken.
  • Medische geschiedenis: Vertel van tevoren over eventuele gezondheidsproblemen, zoals claustrofobie of angst aangezien dit van invloed kan zijn op de procedure.
  • Rustige voorbereiding: Aangezien een MRI-scan enige tijd kan duren en je mogelijk in een afgesloten ruimte ligt, is het belangrijk om kalm te blijven. Als je last hebt van claustrofobie, bespreek dit dan van tevoren. Er kunnen technieken zijn om de MRI-scan comfortabeler te maken, zoals ontspanningsoefeningen of medicatie.

Hoe verloopt het onderzoek bij Prescan?

Tijdens de MRI-scan neem je plaats op een comfortabele bank. Deze wordt in een tunnel geschoven, welke aan hoofd -en voeteneinde open is. De scanner maakt tijdens het maken van de beelden een hard tikkend geluid, hiervoor krijg je een koptelefoon waarmee je naar je favoriete muziek kunt luisteren. Tijdens een MRI-scan is het belangrijk dat je op de momenten dat de scan wordt gemaakt niet beweegt.

Daarnaast is het belangrijk dat je in de scanner geen metaal draagt (zoals sierraden, sleutels, haarspeldjes). Ook vragen we je van tevoren of je met metalen hebt gewerkt of dat er zich metalen in je lichaam bevinden. Wanneer je met metaal hebt gewerkt, kan het zijn dat je metaalsplinters met je meedraagt zonder dat je dit weet. De MRI-scanner heeft een hoge aantrekkingskracht op metaal en dit is nadelig voor het onderzoek.

Welke resultaten kan ik verwachten na een MRI-scan bij Prescan?

  • De onderzoeksresultaten worden direct na het onderzoek door de radioloog met jou besproken. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.
  • Wij hebben alle aandacht voor jou en je gezondheid, daarom neemt onze radioloog ruim de tijd om de onderzoeksresultaten met jou te bespreken. Wanneer er een relevante bevinding wordt gedaan, zorgen wij voor een goede overdracht naar de huisarts.
  • Op basis van de beelden kan de radioloog geen uitspraak doen over de werking van de organen, klachten die zich alleen in een bepaalde houding of situatie manifesteren, algemene klachten zoals afvallen, gewichtstoename of algehele malaise, vetverdeling, botontkalking (osteoporose) en spierreuma.
  • Daarnaast is het in het geval van een tumor noodzakelijk om deze verder te laten onderzoeken in een gespecialiseerd centrum, zoals het Antoni van Leeuwenhoek waar Prescan directe lijnen mee heeft.
  • Niet alle risicofactoren zijn op een scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en/of laboratoriumonderzoek.


Veelgestelde vragen

Hier vind je een overzicht van de veelgestelde vragen over een MRI-scan.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.