Is een lage bloeddruk altijd goed?
Een lage bloeddruk (hypotensie) is meestal onschadelijk en kan zelfs voordelig zijn omdat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Echter, als een lage bloeddruk symptomen veroorzaakt zoals duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid of flauwvallen, kan dit een probleem zijn. Wanneer deze symptomen vaker voorkomen is het belangrijk om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen en te behandelen. Een lage bloeddruk kan ook veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen. In overleg met de huisarts kan de dosering eventueel worden aangepast.
Oorzaken lage bloeddruk
De oorzaak van een lage bloeddruk is niet altijd even makkelijk te achterhalen. Soms zijn het simpele oorzaken als te snel opstaan of warm weer.
Te snel opstaan
Je hebt het vast weleens meegemaakt: je staat snel op en voelt je plotseling licht in je hoofd en je ziet zwarte vlekken voor je ogen. Dit wordt veroorzaakt door een lage bloeddruk. Wanneer je vanuit een liggende positie snel opstaat, stroomt het bloed naar je buik en benen, waardoor het hart minder bloed rondpompt en je bloeddruk daalt. Je lichaam reageert door de bloedvaten te vernauwen, wat de symptomen veroorzaakt. Gelukkig herstelt je bloeddruk zich meestal weer binnen enkele seconden.
Warme temperaturen
Ook warm weer kan een oorzaak zijn van een lage bloeddruk. Bij warm weer zetten je bloedvaten verder uit, wat kan leiden tot een lagere bloeddruk. Ouderen hebben hier vaker last van, omdat hun bloedvaten minder elastisch zijn en hun bloeddrukregulatie minder effectief is.
Overige oorzaken van een lage bloeddruk
Naast te snel opstaan en warm weer, zijn er andere oorzaken van een lage bloeddruk volgens de Hartstichting. Deze oorzaken zijn uitdroging, het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals diuretica en bètablokkers), hartproblemen, problemen met de schildklier en ernstige infecties. Ook tijdens de zwangerschap kan je bloeddruk laag zijn. Deze factoren kunnen de bloeddruk beïnvloeden door het verminderen van het bloedvolume, het verlagen van de hartslag of het verstoren van de regulatie van de bloedvaten.
Tips om de klachten te verminderen
Er zijn verschillende manieren om de klachten die je ervaart bij een lage bloeddruk te verminderen.
- Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen
- Sta langzaam op uit een liggende of zittende positie
- Merk je dat je duizelig wordt? Span dan de spieren van je benen, billen en buik aan of maak stevige vuisten. Dit verhoogt de bloeddruk.
Houden de klachten aan? Neem dan contact op met je huisarts. Samen kunnen jullie onderzoeken wat de oorzaak van je lage bloeddruk is en welke behandelingsopties er zijn. Soms kan een aanpassing van je medicatie of een andere aanpak nodig zijn om je symptomen te verlichten. Zorg er ook voor dat je regelmatig je bloeddruk laat controleren, vooral als je eerder problemen hebt gehad. Door goed op je lichaam te letten en tijdig actie te ondernemen, kun je de negatieve effecten van een lage bloeddruk minimaliseren en je algehele welzijn verbeteren.