arrow_left_altNaar overzicht

Borstimplantaten

Borstimplantaten, ook wel siliconen borsten genoemd, worden gebruikt om de borst op te vullen. Dit kan cosmetisch zijn, in het geval van een borstvergroting. Maar het kan ook een medische reden hebben, in dat geval worden siliconen gebruikt voor een borstreconstructie.

Overweging voor borstimplantaten

De beslissing om borstimplantaten te krijgen is hoogst persoonlijk en moet zorgvuldig worden overwogen. Redenen variëren van het verlangen naar een voller borstbeeld tot reconstructie na borstkanker. Het is belangrijk dat deze beslissing wordt genomen in overleg met gekwalificeerde professionals en dat men realistische verwachtingen heeft van de resultaten.

Voordat je besluit tot een operatie, is het cruciaal om je algemene gezondheid te beoordelen. Bespreek je medische geschiedenis, allergieën en eventuele eerdere operaties met je chirurg. Zorg er ook voor dat je de mogelijke risico's en complicaties begrijpt die gepaard gaan met borstimplantaten, waaronder de kans op infectie, veranderingen in borstsensatie, en de noodzaak voor toekomstige operaties.

Soorten Borstimplantaten

Siliconen Implantaten

Siliconen implantaten zijn gevuld met siliconengel en staan bekend om hun vermogen om een natuurlijker gevoel en uiterlijk te bieden. Hoewel ze als veilig worden beschouwd, kan een lek minder opvallend zijn dan bij zoutwaterimplantaten, wat regelmatige monitoring na de operatie vereist.

Zoutwater Implantaten

Deze implantaten zijn gevuld met steriel zoutwater en kunnen verstelbaar zijn na plaatsing, waardoor chirurgen kleine aanpassingen kunnen maken aan het volume. Bij lekkage zal de zoutwateroplossing natuurlijk door het lichaam worden geabsorbeerd, maar het implantaat zal wel in volume afnemen en een vervolgoperatie kan nodig zijn.

Welk soort borst implantaat heb ik?

Wanneer je een borstreconstructie of borstvergroting hebt ondergaan, krijg je vanuit het ziekenhuis of de kliniek vaak een kaartje of formulier mee met gegevens over het borst implantaat. Heb je deze niet en wil je graag weten welk borstimplantaat je hebt? Raadpleeg dan de desbetreffende kliniek of het ziekenhuis. Ook kan deze informatie worden gevonden in het implantatenregister.

Levensduur borstimplantaten

Borstimplantaten zijn niet ontworpen om levenslang mee te gaan. Het is mogelijk dat u in de toekomst vervangingsoperaties nodig heeft. Regelmatige controles, waaronder MRI-scans voor siliconenimplantaten, zijn essentieel om de integriteit van de implantaten te monitoren. Het is ook belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u veranderingen of complicaties opmerkt.

Hoe veilig zijn borstimplantaten?

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is het implanteren van borstimplantaten veilig. Borstimplantaten moeten aan wettelijke eisen voldoen. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Wanneer een borst implantaat wordt geïmplanteerd, moet dit door de arts worden vastgelegd in het implantatenregister. Hier kan worden teruggevonden welk borst implantaat is geïmplanteerd en bij wie dit is gedaan. Er wordt continu onderzoek gedaan naar de veiligheid van borstimplantaten, om deze te kunnen waarborgen. Uit onderzoek blijkt dat de risico's van borstimplantaten niet opwegen tegen de voordelen (bron: ministerie van VWS).

Hoe lang gaan siliconen implantaten mee?

Heb je borstimplantaten? Dan is het goed om te weten hoe lang siliconen kunnen blijven zitten. Siliconen implantaten gaan namelijk niet een leven lang mee. Hoewel borstimplantaten veilig zijn, stelt het ministerie van VWS dat de kans op een ruptuur of lekkage na 10-15 jaar sterk toeneemt. Wil je graag weten in welke staat je borstimplantaten zijn? Een MRI-scan van borstimplantaten geeft duidelijkheid. Wees daarnaast altijd alert op klachten.

Kapselvorming

Kapselvorming betekent dat er sprake is van littekenvorming rondom de prothese of implantaat. Dit gebeurt niet alleen bij een borst implantaat, maar bijvoorbeeld ook bij een heupprothese of pacemaker. Het lichaam ziet een implantaat namelijk als iets wat niet in het lichaam hoort en gaat littekenweefsel aanmaken. De samentrekkingen van dit litteken zorgt ervoor dat je bij kapselvorming van borstimplantaten, bepaalde symptomen ervaart zoals pijnlijke borsten en de borst bij aanraking ook 'vaster' aanvoelt. Op deze manier kun je zelf ook kapselvorming herkennen.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.