Geeft inzicht in
Een aanvullend bloedonderzoek naar voedselallergie geeft inzicht in de aanwezigheid van specifieke immunoglobulinen (IgE-antistoffen) tegen bepaalde voedingsmiddelen. Dit helpt vast te stellen of je immuunsysteem overmatig reageert op bepaalde voedingsstoffen. De test richt zich op de elf meest voorkomende voedselallergieën, zoals koemelk, vis, tarwe, pinda’s, soja, kippenei-eiwit, kiwi, tomaat, cashewnoten, hazelnoten en sesamzaden.
Het is mogelijk dat een onderzoek leidt tot nevenbevindingen. Voorafgaand aan het onderzoek vraagt Prescan u of u geïnformeerd wil worden over nevenbevindingen waarvoor controles of behandeling mogelijk zijn en nevenbevindingen voor aandoeningen van uw nageslacht. Prescan mag u niet informeren over nevenbevindingen waarvoor geen controles of behandeling mogelijk is (zie NEN 8051-norm voor meer informatie).
Voor meer informatie over preventief medisch onderzoek adviseert Prescan je om kennis te nemen van de volgende onafhankelijk bronnen:
Folder van het KNMG
Website RIVM Gezondheidstesten | RIVM
Bepalingen in de test
IgE antistoffen voor:
- koemelk
- vis
- tarwe
- pinda’s
- soja
- kippenei-eiwit
- kiwi
- tomaat
- cashewnoten
- hazelnoten
- sesamzaden
Alternatieven
Voor dit onderzoek zijn er geen directe alternatieven beschikbaar.
Technische beschrijving
Laboratorium-protocol
Het laboratoriumonderzoek bij Prescan wordt uitgevoerd volgens een gestandaardiseerd protocol. De bloedafname is intraveneus uitgevoerd, wat betekent dat het bloed via een ader, meestal in de arm, wordt afgenomen. Het verkregen bloed in een buisje met antistollingsmiddel (zoals EDTA) wordt opgevangen.
Dit proces wordt uitgevoerd door ervaren medische assistenten, die ervoor zorgen dat de bloedafname veilig, hygiënisch en zo comfortabel mogelijk verloopt.
Het bloedonderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van de bloedafname die tijdens het onderzoek plaatsvindt. De bepalingen die tijdens het laboratoriumonderzoek worden uitgevoerd, zijn:
IgE antistoffen voor:
- koemelk
- vis
- tarwe
- pinda’s
- soja
- kippenei-eiwit
- kiwi
- tomaat
- cashewnoten
- hazelnoten
- sesamzaden